Kantoortoren Heerlen maakt plaats voor zwembad

© Istock
Het nieuwe zwembad in het centrum van Heerlen komt aan de Putgraaf op de plaats waar nu tijdelijk het stadskantoor is gevestigd. Het moet begin 2024 open gaan.
De locatie kreeg uiteindelijk de voorkeur boven een plek aan de Groene Boord.

Romeins badhuis

Volgens wethouder Peter van Zutphen (SP) had de Putgraaf drie voordelen. Ten eerste zijn de eenmalige kosten 1,2 miljoen lager omdat het huidige onderkomen voor ambtenaren en gemeentebestuur toch gesloopt zou worden en daar ook budget voor was uitgetrokken. Dat is al in 2017 besloten. Op de tweede plaats staat de herontwikkeling van het gebied geen andere ontwikkelingen in het centrum in de weg. Ten derde past het binnen het verhaal van het Romeinse verleden van Heerlen. Langs het zwembad stroomde destijds de watertoevoer naar het Romeins badhuis. Hoe daar precies aandacht aan wordt besteed, wordt nog bekeken.

Mijnwater

"Dit besluit kondig ik met enige trots aan", aldus wethouder Van Zutphen. "We vervangen een gedateerd kantoorgebouw voor een duurzame sportlocatie waarbij 6.500 m2 overtollig kantoorruimte uit de markt verdwijnt. Het nieuwe zwembad wordt ook een duurzaam gebouw met zonnepanelen op het dak. Ook is het plan om het aan te sluiten op mijnwater."

Kosten

Het nieuwe zwembad vergt een investering van 6,6 miljoen euro waarvan 5,3 voor de bouw en 1,3 voor technische installaties. Aan de sloop en andere kosten zoals asbestsanering hangt een prijskaartje van 1,4 miljoen euro. Daarvoor was al 850.000 euro gereserveerd. Daar moet dus nog zo’n 550.000 euro bij. De jaarlijkse kapitaalslasten voor de gemeente Heerlen bedragen vanaf 2025 390.000 euro.

Sportfondsenbad

Het nieuwe zwembad krijgt een oppervlakte van 25 bij 10 meter met een volledig beweegbare bodem waarmee de diepte kan worden aangepast. Het is met name geschikt voor baantjes trekken en groepslessen zoals waterfitness en zwemlessen. De exploitatie van het bad is in handen van de Sportfondsen Groep die onlangs ook het beheer van zwembad Otterveurdt in Hoensbroek overnam.

Geld

De gemeente Heerlen draagt jaarlijks 350.000 euro bij aan de exploitatie van de twee zwembaden. Dat bedrag staat al in de begroting en is evenveel als wat eerder alleen voor Otterveurdt werd bijgedragen. "Feitelijk krijgen we twee zwembaden voor de prijs van één", zegt wethouder Martin de Beer (VVD/D66). "Met het nieuwe zwembad in het centrum maken we in ieder geval de belofte waar die we aan onze inwoners hebben gedaan. Een nieuwe sportvoorziening voor jong en oud die bijdraagt aan een gezonde leefstijl."
Op 30 juni moet de gemeenteraad van Heerlen definitief groen licht gegeven voor het plan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!