Terugblik: zó lang duurde de kortste Formule 1-GP ooit

© Red Bull Content Pool
De GP van België, die Max Verstappen zondag won zonder een ronde écht te racen op Spa-Francorchamps, mag gerust bijzonder genoemd worden.
Uw verslaggever mocht op uitnodiging de grand prix bijwonen, maar kon op voorhand niet bevroeden dat de allerkortste GP ooit zó lang zou duren.
08:57 uur: Doordat dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, twee derde van de maximale capaciteit aan tickets verkocht mag worden, is het iets rustiger op de aanrijroutes die veel weg hebben van de infrastructuur tussen Ingber en Scheulder. En dus wandelen we, na een QR-scan en temperatuurcheck, tegen negenen het circuitterrein op. Het iconisch circuit viert haar honderdjarig jubileum en dat is links en rechts aan fraaie memorabilia te zien. Detail: het regent lichtjes.
10:14 uur: Een rondje door de fanzone: naast pitstop-clinics, een pop-up-F1-museumpje en fotogenieke mascottes zien we vooral fans in Red Bull-uitdossingen. En voor zij die nog geen merchandise hebben, bieden de kraampjes van de topteams soelaas. Het best verkochte artikel? De paraplu, want het wolkendek verraadt dat de laatste regen nog niet gevallen is.
© L1 (Sem Caelen)
11:17 uur: In het voorprogramma scheuren de Formule 3-coureurs over het circuit. Op de natte baan is het zicht voor de rijders beperkt, maar wonderwel blijven serieuze crashes uit. Die coureurs zien dan ook niet dat de tribunes slechts beperkt gevuld zijn, enerzijds omdat nog niet iedereen naar het circuitterrein is weten te glibberen en anderzijds omdat het echte werk nog moet beginnen.
12:35 uur: In de Porsche Supercup-race mag de safety car al vaker aan de bak, onder meer nadat de Nederlandse koploper Larry ten Voorde de dupe wordt van een tik van een concurrent. Met Max Verstappen als pole-sitter in de F1 hoopt de alsmaar groter worden Nederlandse fanschare dat dat geen voorteken is voor de Limburgse Red Bull-coureur.
13:27 uur: De F1-coureurs maken, gehuld in regenjas en gewapend met paraplu, op twee open vrachtwagens een paraderonde over het circuit. Één coureur zwaait het fanatiekst naar de tribunes, terrassen én bossen waar de fans zich verzameld hebben: Max Verstappen straalt uit er zin te hebben.
14:27 uur: Sergio Pérez brengt in de aanrijronde een onbedoeld bezoek aan de bandenstapel: hij onderschat de gladheid van de baan bij Les Combes, nota bene pal naast de weide waar tienduizenden Red Bull-fans zitten, en de teamgenoot van Verstappen sloopt zijn wielophanging. Ondertussen gaat iedereen rond het circuit er 'gewoon' vanuit dat de andere coureurs volgens planning om 15:00 uur aan de GP beginnen.
14:58 uur: Twee minuten vóór de opwarmronde, op het moment dat de teamcrews op start/finish alle materialen hebben opgeruimd, komt opeens de verrassende mededeling dat de start wordt uitgesteld. Dat is voor F1-begrippen zéér laat. En dus komen de tentjes en paraplu's op de grid weer tevoorschijn, want de heren Hamilton en Verstappen zien het niet zo zitten om enkele minuten later in een badkuipje plaats te nemen.
15:02 uur: Op de grote schermen naast de baan verschijnt de mededeling dat de opwarmronde nu gepland staat om 15:10 uur. Een geruststellende mededeling voor al die fans op de hellingen en stoeltjes in de Ardennen.
© Red Bull Content Pool
15:07 uur: Over die opwarmronde gesproken: die kan nog wel vijf extra minuten wachten, vindt race control nu. En over opwarmen gesproken: een beetje warmte kan het vernikkelde Verstappen-legioen wel gebruiken. Het is ronduit guur.
15:10 uur: De wiskundigen onder ons, en ook de niet-wiskundigen, beginnen langzaamaan een patroon te bespeuren: de start wordt opnieuw vijf minuten uitgesteld, nu naar 15:20 uur. Onder de fans maakt verwachting plaats voor irritatie en wordt er is er steeds meer gemor - en hier en daar zelfs gefluit - te horen.
15:15 uur: De sfeer wordt er niet beter op, maar het laatste nieuws is dat het om 15:25 uur toch écht gaat gebeuren. Ondertussen vraagt mijn buurvrouw-voor-een-dag, die geen steevast volger van de sport is, zich af of dit gebruikelijk is in de Formule 1. "Nee", is uiteraard het antwoord, al kun je je dit seizoen afvragen wat überhaupt nog gebruikelijk is in de F1.
15:26 uur: Jawel, het is zover: we zien Max Verstappen op serieuze snelheid over de baan rijden. Hij is wel zijn koppositie kwijt aan safety car-bestuurder Bernd Mayländer, die tot overmaat van ramp niet graag ingehaald wordt. Verder zien we weinig, want zelfs op deze gematigde snelheid spat er een enorme bak water omhoog bij een passerende bolide.
15:33 uur: De rode vlag wordt gezwaaid en er rolt een enorme zucht van teleurstelling van de tribunes: de coureurs gaan terug de pitsstraat in. Kijkend naar het asfalt tussen bijvoorbeeld La Source en Eau Rouge - twee bochtennamen die toch al de aanwezigheid van water verraadden - is het ook wel te begrijpen: er zijn plassen stilstaand water én spontaan ontstane beekjes te zien. En dus begint het lange wachten.
16:04 uur: Het medeleven met de fans aan de overkant van de baan, die onoverdekt zitten, maakt plaats voor medelijden. De supporters, al dan niet ingewikkeld met dekens, poncho's en ander waterafstotend materiaal, zitten inmiddels al lange tijd te wachten op een race waarvan we niet weten of en hoe laat die plaats gaat vinden.
16:40 uur: Bij de organisatie is iemand op het lumineus idee gekomen om de Macarena door de speakers te knallen. Dat is niet per se de activiteit waar het publiek op hoopte, maar het warmt wel op.
16:46 uur: Iedereen die angstvallig naar de beelden op de videoschermen kijkt ziet dat Ferrari-coureur Carlos Sainz in slaap is gevallen, of in ieder geval net alsof doet. Lando Norris is daadwerkelijk in slaap gevallen.
17:13 uur: In de Red Bull-garage wordt niet geslapen. Sterker nog, er wordt met man en macht gewerkt om de auto van Sergio Pérez - de enige F1-coureur vandaag die op de baan voor spektakel heeft gezorgd - raceklaar te krijgen. Dat blijkt te mogen. Enige voorwaarde: er moet dan wel een herstart komen.
17:21 uur: Steeds meer fans hebben letterlijk en figuurlijk genoeg gezien en verlaten het circuit om nog enigszins op tijd thuis te komen. Velen lijken niet te weten dat er, in tegenstelling tot eerdere berichten, eventueel ook ná 18:00 uur nog een herstart kan plaatsvinden.
17:24 uur: In een grindbak in de middensector van het circuit hebben enkele marshalls het officieus open Waals kampioenschap jeu de boules geopend. Steeds meer toeschouwers beginnen te twijfelen of het nog loont om op het circuit te blijven.
17:40 uur: Zelden bleek een veegwagen zo'n baken in de duisternis als op deze zondagnamiddag in Spa-Francorchamps. De pogingen van de bestuurder en zijn machine, die veel weg heeft van een asfalt-Zamboni, om de plassen water weg te vegen hinten op een serieus plan om de race toch nog te gaan hervatten.
17:52 uur: Noem het een druppel op een verregende gloeiende plaat, maar een marshall heeft een dweil tevoorschijn getoverd en begint fanatiek 'zijn' stukje asfalt droog te dweilen. Het levert hem applaus van de nog aanwezige fans op.
18:06 uur: Het wachten wordt beloond. Lijkt het. We gaan om 18:17 uur een herstart krijgen achter de safety car. "We gaan dus écht racen zien zometeen", spreekt de omroeper op triomfantelijke toon. Ondertussen is óók doorgesijpeld dat twee racerondes, al dan niet achter de safety car, voldoende zouden zijn om halve punten uit te delen, maar de organisatie wekt via omroeper en social media de indruk dat er daadwerkelijk een race van maximaal een uur komt.
© L1 (Sem Caelen)
18:17 uur: De matadoren verschijnen ten tonele: achter de safety car rijden achtereenvolgens Verstappen, Russell, Hamilton en de rest van het veld langs de juichende racefans. Gek genoeg regent het op dit moment harder dan op het moment dat de race werd stilgelegd.
18:26 uur: Na twee volledige rondes achter de safety car verschijnt de vermaledijde rode kleur weer op de baanlichten en wordt de bijbehorende rode vlag gezwaaid: race stilgelegd. Voor die beslissing lijkt gezien de weersomstandigheden wel begrip te zijn, maar het gevoel van een schijnvertoning overheerst bij velen. De rondjes voor de bühne hebben fans immers geen race opgeleverd, maar de FIA kan hierdoor regeltechnisch het optreden wel tot 'race' - met bijbehorend prijzengeld en halve punten - bombarderen.
18:43 uur: De race wordt definitief gestaakt, een besluit dat inmiddels iedereen had zien aankomen. Het doet bij de aanwezigen wél de vraag rijzen of de FIA open kaart heeft gespeeld. De vraag stellen, is 'm beantwoorden, zo lijkt het: de 'herstart' van twee rondes achter de safety car lijkt een vooropgezet plan. Teamleden en coureurs feliciteren elkaar desondanks met hun resultaten, maar het oogt allemaal bijzonder ongemakkelijk.
18:57 uur: Jarenlang hebben Max Verstappen én zijn fans gedroomd van het Wilhelmus op Spa-Francorchamps, maar nu het daadwerkelijk zover is ondergaat iedereen het gelaten. 'Iedereen' is in dit geval het kleine aantal fans dat nog vijftien minuten aan de betaalde regendouche heeft toegevoegd. Sneu voor alle betrokkenen, ook voor Russell, die zich zijn eerste F1-podium ook anders had voorgesteld.
19:30 uur: Inpakken en wegwezen, zo luidt het credo na een Spa-dag die meer met water te maken had dan gehoopt. Geen race, wel een winnaar, en het betalend publiek als grote verliezer. Het verkeersinfarct na afloop in de Ardennenblubber was wél ingecalculeerd; dat klassieke slotakkoord zal ik u als lezer verder besparen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!