Filipijnse arbeidsmigranten als oplossing voor de zorgcrisis

Afbeelding ter illustratie © iStock
Uitzendbureau OTTO Work Force haalt zorgmedewerkers uit Azië naar Nederland om het personeelstekort in de zorg te ondervangen. "Zo kunnen we een volgende lockdown voorkomen."
"We beginnen met ongeveer tweehonderd mensen in de eerste helft van 2022. Uiteindelijk willen we duizenden mensen hierheen halen", vertelt directeur Frank van Gool van het Venrayse uitzendbureau.

Oplossing

De eerste lichting gaat aan het werk bij onder meer het Zuyderland-ziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden. "Met die ziekenhuizen zijn al contracten gesloten", vertelt Van Gool. Als het aan hem ligt volgen er in rap tempo meer instellingen: "Eigenlijk stond dit pas gepland voor eind 2023, maar er is haast mee gemoeid. Op deze manier kunnen we een volgende lockdown voorkomen."

Win-win

De keuze voor zorgmedewerkers uit het Aziatische werelddeel is niet toevallig. Vooral personeel uit de Filipijnen heeft de voorkeur: "De zorgopleidingen daar zijn kwalitatief hoogstaand en de salarissen liggen er zo'n tien keer lager dan hier, een win-winsituatie dus", vertelt Van Gool. Daarbij denkt hij dat personeel vanuit juist die archipel goed past bij de Nederlandse patiënt. "We hebben dat onderzocht: tachtig procent van de Filipijnen is katholiek, dat sluit goed aan op de Nederlandse cultuur. Daarbij werkt één op de vier Filipijnen al in het buitenland, het is hun bekendste exportproduct."

Inburgeren

Van Gool vertelt dat iedere zorgmedewerker in eigen land een scholing van drie maanden krijgt voordat ze hierheen komen. "Dan leren ze over onze cultuur en taal, maar ook over de Nederlandse werkwijze in de zorg. Tijdens die scholing halen ze dan -als het goed is- hun BIG-registratie."

Geen goed doel

De directeur van het Venrayse uitzendbureau vertelt dat het het plan geen filantropie inhoudt. "Natuurlijk, dit is een verdienmodel. We investeren nu zo'n tienduizend euro per medewerker, maar later moet dat geld op gaan leveren. Dat gebeurt dan met behulp van de provisie die we verdienen aan de werkuren van de zorgmedewerkers."

Huisvesting

Van Gool voorziet geen problemen op het gebied van huisvesting voor de arbeidsmigranten. "We hebben goed contact met vastgoedontwikkelaar KAFRA Housing." Ondanks de huidige problemen rondom huisvesting van arbeidsmigranten is hij resoluut: "We gaan plaats maken voor die mensen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!