Heerlen komt met plan van aanpak tegen pesten

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het gemeentebestuur van Heerlen komt half maart met een plan van aanpak om pesten tegen te gaan.
Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van SP-gemeenteraadslid Hans Gelissen. Die noemde de situatie in Heerlen alarmerend en vroeg om actie.

Situatie

Wethouder Jordy Clemens (SP) erkent dat de pestcijfers in Heerlen hoger liggen dan het gemiddelde in Zuid-Limburg. Volgens hem heeft dat vermoedelijk te maken met een slechtere sociaal-economische situatie, al is dat verband nog niet honderd procent aangetoond. "Het is een groot maatschappelijk probleem en gruwelijk voor degenen die het treft", aldus wethouder Clemens. "Daarom willen we bekijken wat het beste werkt."

Voorlichting

De wethouder wijst erop dat er wel al heel wat is gebeurd. Bijvoorbeeld voorlichting op scholen over online veiligheid of aandacht voor sociale weerbaarheid en media. Hij is het wel met raadslid Gelissen eens dat een anti-pest protocol op scholen een goede start is, maar alleen waarde heeft met effectieve actie, constante aandacht en een aanpak in een brede context.

Portretten

Gelissen had ook voorgesteld om de pest-expositie van fotograaf Susan Leurs naar Heerlen te halen. Daarin wordt in honderd zwart-wit portretten en veertien verhalen de impact van pesten getoond. In zijn antwoord zegt het gemeentebestuur daar geen ja of nee tegen. Het omschrijft een tentoonstelling als een manier om extra aandacht te vragen voor pesten. "Wij willen echter graag onderzoeken welke andere manieren er nog zijn om aandacht te vragen voor dit thema", zo staat in het antwoord. Half maart moet daar dus duidelijkheid over komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!