Teleurstelling in Kerkrade: geen nieuwe middelbare school

Een leeg klaslokaal © iStock
Het ministerie zet een streep door de plannen voor een nieuwe school in Kerkrade. De gemeente hoopte weer voortgezet onderwijs te kunnen aanbieden, maar het ministerie van Onderwijs gaat niet akkoord met de oprichting van de Martin Buberschool.
Dat heeft de gemeente dinsdagochtend bekend gemaakt.

In eigen gemeente

De gemeente Kerkrade heeft al jarenlang de wens om weer vwo-onderwijs aan te bieden. Leerlingen gaan nu naar Bernardinus in Heerlen en Charlemagne in Landgraaf. Om het ministerie van onderwijs te overtuigen moesten de initiatiefnemers vorig jaar 700 ouderverklaringen ophalen. Dat is een document van de ouders van 10-, 11- en 12-jarige kinderen waarin ze bevestigen dat hun kinderen eventueel op de nieuwe school onderwijs willen volgen. Het gaat om een vrijblijvende verklaring. Ondanks de ouderverklaringen komt de school er dus niet.

Criteria

Tijdens een persconferentie dinsdagochtend gaven de initiatiefnemers en burgemeester Petra Dassen een toelichting op het besluit van het ministerie. "De inspectie van het onderwijs is van oordeel dat de onderwijsplannen van Het Martin Buber op vijf van de zes toetsingscriteria goed scoren", zeggen de initiatiefenmers. "Alleen het onderdeel burgerschapsonderwijs - dat gaat over de basisnormen en -waarden van onze samenleving - scoort naar het oordeel van de inspectie een onvoldoende." Daarom krijgt de nieuwe school vooralsnog geen groen licht om volgend jaar van start te gaan. Dat is de conclusie van het eindrapport dat is opgeleverd door de inspectie aan het ministerie van Onderwijs.
De initiatiefnemers en de burgemeester maakten het nieuws dinsdag bekend © L1

Kleinschalig

De Martin Buberschool is een nieuwe onderwijsvorm voor alle niveaus, dus naast vwo, ook havo en vmbo. Het gaat om kleinschalig onderwijs, met maximaal 600 leerlingen, waar iedereen zijn of haar talenten ontwikkelt. Het onderwijs vindt niet alleen plaats op school, maar ook in de stad en op plekken in de natuur. "Je voelt je gezien en gehoord en je wordt persoonlijk begeleid in je eigen tempo. Saai wordt het nooit", vertellen de initiatiefnemers. De verschillende niveaus zitten aanvankelijk bij elkaar en gedurende de schoolperiode wordt pas duidelijk op welk niveau de leerling examen gaat doen.

Sluiting Rolduc

Tien jaar gesloten verdween door de sluiting van College Rolduc een groot deel van het onderwijs uit Kerkrade. Havo en vwo-leerlingen moesten daardoor naar scholen in buurgemeentes. In Kerkrade bleef alleen vmbo-onderwijs over, namelijk in het Beroepscollege Parkstad Limburg.
De gemeente Kerkrade tekent bezwaar aan tegen de beslissing van het ministerie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!