TenneT knipt stroomnet op om capaciteit te vergroten

Elektriciteitsnet in Limburg vol voor nieuwe bedrijven © iStock
Het hoogspanningsnet in Limburg wordt de komende jaren door netbeheerder TenneT in drie kleinere deelnetten opgeknipt. Op die manier wil TenneT snel de capaciteitsproblemen op het Limburgse elektriciteitsnet aanpakken.
Dat blijkt uit het investeringsplan voor de komende tien jaar dat dinsdag is gepubliceerd.

Driedeling

Het gaat om het zogeheten 150 kilovoltnet, waarmee elektriciteit langs hoogspanningsmasten door Nederland wordt vervoerd. In Limburg wordt dat in drieën gedeeld, met voor ieder deelnet een voeding van 380 kilovolt (kV) waarmee de capaciteit fors wordt uitgebreid. Daarvoor komt er een nieuw elektriciteitsstation van 380 kilovolt bij Graetheide. Ook wordt de verbinding tussen Maasbracht en Graetheide uitgebreid tot 380 kV.
Door het net op te knippen, komt er meer ruimte vrij. Huishoudens merken verder niks van de ontwikkelingen.

Vol stroomnet

TenneT maakte begin juni bekend om voorlopig geen nieuwe aansluitingen voor bedrijven op het stroomnet in behandeling te nemen. Het netwerk in Limburg en Noord-Brabant zit namelijk op de maximale capaciteit.
De problemen op het Limburgse energienet komen voor een deel door alle nieuwe zonnepanelen, die energie terugleveren aan het net dat in eerste instantie vooral bedoeld was om elektriciteit vanuit de energiecentrales naar de afnemers te transporteren. Daarna trekt ook de elektrificatie van de industrie op Chemelot een zware wissel op het Limburgse energienet.

'Onacceptabel'

De Provincie noemde de stop eerder 'onacceptabel' en riep op tot onmiddelijke actie. Ben Voorhorst werd daarom aangesteld als de speciaal coördinator die moet werken aan een oplossing voor het volle stroomnet. Hij is voormalig operationeel directeur van TenneT.

Verduurzaming uitstellen

Ondernemers die willen verduurzamen, verbouwen of het productieproces willen aanpassen moeten dat door het volle net uitstellen. Meer dan twee derde van de ondernemers in Limburg en Brabant zou daardoor binnen een jaar in de problemen komen, stellen de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en ondernemersorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland.

13 miljard

Landelijk gezien trekt de netbeheerder de komende jaren zo'n 13 miljard euro uit om de stroomvoorzieningen te verbeteren. Een aantal projecten wordt naar voren gehaald om het proces te versnellen. Het geldbedrag gaan onder andere naar 40 nieuwe hoogspanningstations.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!